Werkomschrijving

Donderdag 18 januari was  een ongewone dag voor ons dakdekkers waarbij wij meer dan 120 meldingen hebben ontvangen van klanten met dakschades. En dat binnen 24 uur.

Opgeleverd project

Dakpannen verankeren of vastzetten


Memorabele storm raast over Nederland, laat uw dakpannen verankeren! Donderdag 18 januari was een ongewone dag voor ons dakdekkers waarbij wij meer dan 120 meldingen hebben ontvangen van klanten met dakschades. En dat binnen 24 uur.

 
Donderdag 18 januari was  een ongewone dag voor ons dakdekkers waarbij wij meer dan 120 meldingen hebben ontvangen van klanten met dakschades. En dat binnen 24 uur.

De abnormale storm zorgde voor het zelfde gevoel rondom de extreme hagelbuien, enkele jaren geleden in Luyksgestel, Asten en Someren.  Veel huishoudens met open daken, kapotte dakpannen, weggewaaide dakbedekking en zelfs omgewaaide  bomen op daken…. Al met al een bizarre situatie die we eigenlijk niet echt het hoofd hebben kunnen bieden.
Dergelijke dagen komen steeds vaker voor merken we; hele dagen regen, veel wind en bij tijd en wijle zit er een extreme dag tussen zoals donderdag 18 januari.

Veel van de schade gevallen kunnen worden voorkomen door het juiste haken van de dakpannen aan de panlatten. Via de fabrikant van de te gebruiken dakpannen kunnen verankeringsplannen worden opgevraagd waarbij windgebied, type dakpan, dak soort, nokhoogte  en dakgraden  bepalend zijn.  Na zo’n dag als donderdag de 18de besef je hoe hard het nodig is om de normen te respecteren.  Dakpannenfabrikant Koramic Wienerberger heeft op de site diverse informatieve pagina’s over dit onderwerp.

 Voor ons als bedrijf hebben we de verantwoordelijkheid om onze, veelal particuliere klanten, te attenderen op de waarde van het verankeren van de dakpannen.  Een verwijzing naar de laatste storm zal daar goed bij helpen. Echter zijn de bijkomend kosten van het verankeren vaak slecht nieuws voor de particulieren en word hier dikwijls op bespaart. Hopelijk leren we samen van zo’n extreme storm waardoor bij aanbestedingen appels met appels kunnen worden vergeleken wanneer de dakdekkers allen de verankeringsnorm offreren. Saillant detail;  ondanks dat de dakdekker de dakpannen erop legt blijven de huiseigenaren verantwoordelijk.