Schoorstenen

(Prefab) Schoorstenen 

Een veel gezien dak onderdeel in het dak is de gemetselde schoorsteen. Binnenin de schoorsteen zitten de benodigde kanalen die de aan- en afvoer verzorgen voor badkamer, toilet, afzuigkap van de keuken maar ook van de openhaard of allesbrander/ houtkachel. De gemetselde schoorsteen heeft veel te lijden door de hoge temperatuurverschillen van bijvoorbeeld een openhaard en de blootstelling  aan weer en wind hoog op het dak. 

De waterdichte aansluiting op het dak wordt gemaakt met loodwerk welke in de schoorsteen is ingemetseld. Dit loodwerk is een belangrijk onderdeel in de volledige waterdichtheid van de schoorsteen. Het wordt aangebracht tot tegen het binnenblad, loodloketten in gesloten bakjes en uitlopend in elkaar zodat het zakwater intern in de schoorsteen naar buiten gevoerd kan worden. Doordat dit vaak niet het geval is willen wij deze functie ten tijde van een renovatie herstellen of goed aanbrengen. Dit kan enkel bij het volledig nieuw opmetselen van de schoorsteen. Onze voorkeur is het om de schoorsteen prefab te plaatsen op de bestaande kanalen. Dit houdt in dat de schoorsteen kant-en-klaar wordt aangeleverd en er met behulp van een kraan deze binnen een uur op staan. Wanneer dit niet mogelijk is zullen we de schoorste(e)n(en) op hoogte op kunnen metselen. De keuze van kleurcode en type stenen zijn vrij en kunnen na bemonstering worden gekozen. 

De werkzaamheden aan één schoorsteen gebeuren vaak handmatig/ambachtelijk terwijl de oplossing met prefab schoorstenen bij seriematig dakrenovaties dé manier zijn om de snelheid en kwaliteit van het proces omhoog te brengen.

 

Schoorsteen renovaties

Wij voeren ook schoorsteen renovaties uit. Dit houdt in; uithakken van de voegen, loodwerk vervangen, reinigen, volledige opnieuw opvoegen en impregneren. 

Echter geven wij geen garantie op deze werkzaamheden doordat wij geen vat hebben op het zakwater en de juiste afvoer hiervan. Wij kunnen bij het vernieuwen van het loodwerk niet tot op het binnenblad geraken waardoor wij geen garanties bereiken. 

Al met al zijn wij dus geen voorstander van het renoveren van schoorstenen en wij adviseren onze klanten verder te kijken dan deze aanpak.